Καλοκαιρινό γλυκό

{ flip flop @ 13/07/2004, 00:20:38 }

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΓΛΥΚΟ

Εύκολο,νόστιμο και βγαίνει και σε λάιχτ έκδοση.

Στρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ με μια στρώση φρυγανιές.Φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με ζαχαρόνερο (η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί από φρουκτόζη ή άλλο υποκατάστατο) τα οποία έχουμε βράσει για λίγη ώρα.

Φτιάχνουμε μια γερή δόση κρέμα από άνθος αραβοσίτου (ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το σκεύος όπου έχουμε στρώσει τις φρυγανιές) και την περιχύνουμε πάνω από τις φρυγανιές. Αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει καλά η κρέμα για καμιά ωρίτσα ή και παραπάνω. Και σε αυτήν την περίπτωση η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί.

Όσο έχουμε το ταψί να κρυώνει στο ψυγείο ετοιμάζουμε ένα ή δύο ζελέ της αρεσκείας μας (κανονικό ή λάιτ) και όταν έχει πήξει εντελώς η κρέμα το περιχύνουμε με τη σειρά του πάνω από την κρέμα.

Έτσι έχουμε όταν κρυώσει και το ζελέ ένα γλυκό ελαφρύ νόστιμο και όμορφο στην εμφάνιση, ό,τι πρέπει για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού!

Καλή επιτυχία!

{ anna @ 18/07/2004, 01:23:14 }

PARALLAGI...

(tou kalokairinou glykou,gnwsto kai ws"glyko psygeiou")

H prwti strwsi sto tapsi i to pyrex apoteleitai apo mia dosi zele anana.Afinoume na pagwsei kai etoimazoume ti defteri strwsi me zele mpanana,antikathistwntas to kryo nero(pou synithws xrisimopoioume yia na ftiaxoume to zele)me antistoixi posotita...yiaourti(kai omws!)aplo i me geusi froutwn tis areskeias mas(mystiko:epilegoume zele mpanana yia na mi"xinizei"to yiaourti)Anakatevoume kala,ews otou ginei omoiomorfo to meigma kai topothetoume pali to... imiteles glyko sto psygeio,mexri na pagwsei kai i defteri strwsi.H triti(kai teleftaia)strwsi apoteleitai apo zele fraoula kai otan pagwsei kai afti,exoume etoimo ena drosistiko glyko...tricolore!

{ medousa @ 22/07/2004, 23:18:53 }

Χτυπάμε σαντιγύ  και προσθέτουμε σε αυτή στραγγιστό γιαουρτι.

Ανακατεύουμε.Προσθέτουμε κομμάτια φρούτων εποχής ή κομποστας (πότε σε καλοκαιρινα γλυκα δεν χρεσημοποιούμε ακτινιδια και μπανάνες) ή κομμάτια αμυγδαλα καβουρντισμένα.

Ευτύχως οι συνταγιές γλυκών δεν έχουν τις ίδιες θερμίδες με τα ιδία τα γλυκα.

{ Gata @ 06/06/2005, 15:54:26 }

Ζημιά με κάνατε σας λέω

μιαμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ

{ Doureios-Ipnos @ 30/05/2007, 00:08:36 }

λεπόν,να και η δική μου παραλλαγή

θα χρειαστούμε:
-φρυγανιές
-κομπόστα(π.χ. ροδάκινο)
-κρέμα άνθος αραβοσίτου
-ζελέ(προτέινω κάτι ανοιχτόχρωμο κ δροσερό,πχ λεμόνι)
-διάφορα μπιχλιμπιδένια φρούτα (θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ)

εκτέλεση (όχι στον τοίχο ελπίζω):
βρέχουμε τις φρυγανιές στο σιρόπι της κπμπόστας κ με αυτές στρώνουμε το πυρέξ (ή το όποιο σκέυος).
από πάνω στρώνουμε την άνιος αραβοσίτου.
βάζουμε στο ψυγείο.
μόλις κρυώσει,υπολογίζουμε τη θέση των κομματιών κ σε κάθε ένα βάζουμε από ένα κομμάτι ροδάκινο (της κομπόστας) κ ίσως πάνω κάτι σε άλλα χρωματάκια,πχ νερατζάκι κ απο πάνω μαρασκίνο (η πολυχρωμία δίνει άλλη νότα).
από πάνω ρίχνουμε το ζελέ κ ξαναβάζουμε στο ψυγείο

εκτός από την εξαιρετική εμφάνιση έχουμε κι ένα πολύ δροσερό γλυκό

{ Doureios-Ipnos @ 30/05/2007, 00:10:10 }

Σ.Σ. όπως πάντα,κάνετε ότι δε βλέπετε τα λαθάκια

{ ROSEBUD @ 30/05/2007, 14:22:02 }

ρε κορίτσια μήπως μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένες με την ποσότητα του άνθους αραβοσίτου?Γιατί αν είναι με το μάτι,το δικό μου το μάτι δεν είναι και πολύ διορατικό!

{ Doureios-Ipnos @ 30/05/2007, 15:32:18 }

χμ....θα σου δάνειζα το δικό μου αλλά από το ένα δε βλεπω πολύ καλά κ,ως εκ τούτου,χρειάζομαι οπωσδήποτε το άλλο

κοίτα,υπολόγισε πόσο κάνες για τα μπολάκια,πόσα μπολάκια θα ήταν στο σκέυος όπου θα μπει το γλυκό,κάνε κ λίγη παραπάνω καλού κακού κ είδες?έτοιμη η λύση

{ ROSEBUD @ 30/05/2007, 15:47:53 }

Με φώτισες!

{ Doureios-Ipnos @ 30/05/2007, 15:52:41 }

ε,εκτελώ κ χρεη ΔΕΗ!!!!

{ anna @ 30/05/2007, 21:01:23 }

[Παράθεση από : Doureios-Ipnos]

κοίτα,υπολόγισε πόσο κάνες για τα μπολάκια,πόσα μπολάκια θα ήταν στο σκέυος όπου θα μπει το γλυκό,κάνε κ λίγη παραπάνω καλού κακού κ είδες?έτοιμη η λύση

Αν θυμάμαι καλά, 1 φακελάκι για την κρέμα, αντιστοιχεί σε 5-6 μπολάκια. Επίσης νομίζω ότι αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για ένα οικογενειακό γλυκό, με μπόλικη κρέμα στη μέση.

Θα έλεγα και το άλλο (ή το ίδιο με άλλα λόγια)...αν βγει παραπάνω από την κατάλληλη ποσότητα για το πυρέξ/ταψί/σκεύος τσπ που προορίζεις το γλυκό, ε...το υπόλοιπο...βάλ'το σε μπολάκια.

{ anna @ 30/05/2007, 21:03:03 }

Εντωμεταξύ, εννοείται ότι αν το επιχειρήσεις, θα περιμένουμε τις όποιες απαραίτητες παρατηρήσεις/διορθώσεις.

{ ROSEBUD @ 30/05/2007, 23:16:35 }

Τις παρατηρήσεις/διορθώσεις θα της ζητήσετε από τη Δούρεια αφού εκείνη θα κάνω πειραματόζωο!

{ Doureios-Ipnos @ 30/05/2007, 23:30:09 }

ε...γκμχχχχχ....εμ.....διαιτώμαι

{ ROSEBUD @ 31/05/2007, 09:00:48 }

[Παράθεση από : Doureios-Ipnos]

ε...γκμχχχχχ....εμ.....διαιτώμαι

Μπα!κι εσύ ερωτοχτυπήθηκες πλιμ??Στην Τσαρμ κάνεις παρέα?Κοίτα να δεις που αυτός είναι ένας καλός τρόπος να μην τρομάζουν τα ψαράκια...

{ Doureios-Ipnos @ 31/05/2007, 09:02:02 }

χεχε...για να μην αναγκαστώ να φάω γλυκό το λέω

{ tonight @ 31/05/2007, 22:03:07 }

Ναι, 2 1/2 μήνες μαμά και είνζι ζήτημα να έχω μαγειρέψει 4 φορές αλλά αυτό το γλυκό θα το φτιάξω.

{ Doureios-Ipnos @ 31/05/2007, 23:16:51 }

ποιο γλυκό?
το δικό μου να προτιμήσεις ε?

{ tonight @ 01/06/2007, 11:54:23 }

Θα κάνω έναν συνδυασμό των 2, νομίζω.

Τελικά το γλυκό του κουταλιού θα το βάλουμε πάνω ή κάτω από τη στρώση ζελέ; Επίσης, επειδή θα χρησιμοποιήσω γλυκό σύκο, με τί ζελέ λέτε να το συνδυάσω;

{ Doureios-Ipnos @ 01/06/2007, 11:58:29 }

κάτω από το ζελέ για να το αγκαλιάσει το ζελέ

για το άλλο,χμ..δεμ έχω άποψη

{ anna @ 01/06/2007, 13:25:05 }

[Παράθεση από : tonight]

Επίσης, επειδή θα χρησιμοποιήσω γλυκό σύκο, με τί ζελέ λέτε να το συνδυάσω;

Ζελέ μπανάνα ίσως? Είναι ανοιχτόχρωμο (κίτρινο, όπως και το λεμόνι που πρότεινε η δούρεια) και νομίζω, από τις υπάρχουσες γεύσεις ζελέ είναι αυτή που ταιριάζει περισσότερο με σύκο, όπως το φαντάζομαι εγώ τουλάχιστον...(το γλυκό κουταλιού με σύκο, είναι πολύυ γλυκό?)

Απο'κει και πέρα, περί ορέξεως...

{ tonight @ 01/06/2007, 13:37:13 }

Ναι, είναι πολύ γλυκό, (τέλειο, είναι και σπιτικό, αλλά δεν είμαι εγώ η δημιουργός, όπως ευκόλως εννοείται)

Κι εγώ κάτι σε κίτρινο σκεφτόμουν, τώρα δεν ξέρω αν θα είναι μπανάνα, λεμόνι, ανανάς ή κάτι άλλο. Η μπανάνα έχω την αίσθηση ότι θα έχει και έντονο άρωμα.

Τεσπά, όλα αυτά προϋποθέτουν να καταφέρω να φτάσω μέχρι το σούπερ μάρκετ

{ ROSEBUD @ 02/06/2007, 02:38:01 }

Λοιπόν κυρίες μου ετοιμαστείτε για έναν ομαδικό απαγχονισμό!

Καταρχήν για τον υπολογισμό της κρέμας θα έπρεπε κατά πως μου τα είπατε,να υπολογίσω με το μάτι πόσα μπολάκια χωράνε μέσα στο πυρέξ+το γύρω γύρω που περισσεύει,και φυσικά... άγνωστο το πάχος ης κρέμας!Μόνο οι μαθηματικοί υπολογισμοί της Τσαρμ θα με έσωζαν!Πήρα και γω ολόκληρο το κουτί το οποίο όπως καταλάβατε έκανε μια τεράαααστια ποσότητα κρέμαςκαι γέμισε το ψυγείο μπολάκια εδώ,μπολάκια εκεί,μπολάκια παραπέρα!

Κι αφού κρύωσα την κρέμα ολόκληρη νύχτα,έστρωσα τα μισά βερύκοκκα καπακωτά πάνω της αφού τα στράγγισα σε απορροφητικό χαρτί και από πάνω έριξα το ζελέ!Αλλά δεν μου είπατε ότι έπρεπε να κρυώσει λίγο!Το αποτέλεσμα ήταν ότι μόλις το έριξα,σε κάποια σημεία άρχισε να σπάζει η κρέμα και το χειρότερο...άρχισα να κυνηγάω τα κροκάκια(έτσι τα είπε η κόρη μου)μέσα στο πυρέξ για να τα βάλω στη θέση τους!

Τέλος καλό πάντως,είναι πολύ δροσερό,και όλοι το μοσχόφαγαν

{ anna @ 02/06/2007, 10:03:53 }

[Παράθεση από : ROSEBUD]

Πήρα και γω ολόκληρο το κουτί το οποίο όπως καταλάβατε έκανε μια τεράαααστια ποσότητα κρέμαςκαι γέμισε το ψυγείο μπολάκια εδώ,μπολάκια εκεί,μπολάκια παραπέρα!

Ολόκληρο το κουτί???Χμ... Απ'όσο ξέρω σε φακελάκι είναι η ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια δόση κρέμας και μάλιστα επιβεβαίωσα ότι αντιστοιχεί σε 4 μπολ (έτσι γράφει πάνω, αλλά εξαρτάται και από το μέγεθος του μπολ,γι'αυτό εμένα μου έβγαιναν 5)

Εκτός πια και αν πήρες την οικογενειακή συσκευασία!

Εντάξει, αφού άρεσε όμως, αυτό μετράει...την επόμενη φορά θα είναι ακόμη καλύτερα (θα υπάρξει επόμενη φορά, έτσι?)

{ ROSEBUD @ 02/06/2007, 13:33:57 }

Ναι,η δόση τελικά είναι ή ένα φακελάκι ή το ένα τρίτο του μεγάλου κουτιού.(κι εγώ 5 μπολάκια βγάζω)Α!και καλό θα ήταν να μπει λίγο λιγότερο γάλα στην κρέμα για να γίνει κατά τι πιο σφιχτή.

υγ.κρεμούλα κανείς?

{ anna @ 02/06/2007, 19:32:43 }

Για το γάλα, νομίζω αν βάλεις εβαπορέ και όχι φρέσκο, γίνεται πιο σφιχτή η κρέμα (εξαρτάται και από το αν θα βάλεις πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά και από την ποσότητα ζάχαρης που θα βάλεις)

{ ROSEBUD @ 03/06/2007, 00:07:43 }

Ναι ε?Υποκλίνομαι

{ anna @ 03/06/2007, 01:10:34 }

Χμ...επίσης, θέλει πολύ καλό ανακάτεμα, συνέχεια, μέχρι να αρχίσει να δυσκολεύει καθώς θα πήζει η κρέμα (απ',οτι θυμάμαι)

{ ROSEBUD @ 03/06/2007, 23:16:06 }

Πολύ σήριαλ το κάναμε αυτό το γλυκό!Για τις τηγανητές πατάτες δεν είχε γίνει μια τέτοια ανάλυση?

{ Doureios-Ipnos @ 21/07/2010, 23:11:45 }

δοκιμασα την εκδοχη με ζελε-ζελέ+γιαουτρι-ζελε!

ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ!!!

καλυτερο κ απο παγωτο!!!

(ποτε δεν πιστευα οτι θα ακστομιζα τετοια κουβεντα :p)

δοκιμαστε το οπως κ δηποτε :)

{ MARITA @ 26/07/2010, 11:43:17 }

Doureie, πως το φτιάχνεις αυτό το ζελέ-ζελέ+γιαούρτι-ζελέ, γράψε την συνταγή αν θλελεις, πρέπει να είναι πολύ καλό.

Υπάρχουν 31 μηνύματα σε αυτό το θέμα