{ anna @ 04/04/2010, 09:13:59 }
Τώρα...δυσφημιστικός μάλλον ο τίτλος, αλλά αυτή είναι η "αντικειμενική" αλήθεια, γιατί γευστικό μεν, αλλά ξεφούσκωτο και όχι τόσο αφράτο... Παρ'όλα αυτά, καθ'ότι η προσπάθεια μετράει, γράφω τη συνταγή μήπως έχετε καιμία ιδέα του τί μπορεί να έφταιξε ή ενδεχομένως να έχει να προτείνει κάποιος κάποια εναλλακτική "συνταγολογική" πορεία.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμ. βούτυρο
250 γραμ. ζάχαρη
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
4 αυγά
20 γραμ. φρέσκια μαγιά μπύρας
1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
1 κουταλάκι μαχλέπι
1/2 κουταλάκι μαστίχα, σε σκόνη
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι χλιαρό γάλα, την αναμειγνύουμε με μισό φλιτζάνι από το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει, σκεπασμένο με λαδόκολα και μια κουβέρτα (λες να ήθελε πάπλωμα?). Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα, χωρίς να λιώσει τελείως. Το μεταφέρουμε σε μια πήλινη λεκάνη (Τσαρμ, με την πρώτη ευκαιρία να μας θυμήσεις τους καλούς αγωγούς θερμότητας) και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαστίχα, τα αυγά, το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο αλεύρι.
Βράζουμε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι γάλα με το μαχλέπι, το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε εως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά και σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος αρκετές ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο, σκεπασμένη με τον ίδιο τρόπο.
Ζυμώνουμε ξανά, πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε και βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Αλοίφουμε την επιφάνεια με ένα αυγό χτυπημένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τους 175 βαθμούς Κελσίου για 35 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει το τσουρέκι. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με ασπρισμένα ανάλατα αμύγδαλα ή με χοντρή ζάχαρη σε κόκκους.
{ Doureios-Ipnos @ 04/04/2010, 23:56:16 }
λεπον, οσον αφορα τη συνταγη εχω κ εναλλακτικη αλλα οποια συνταγη κ να χεις υπαρχει μια μαγικη λεξουλα που αντικαθιστα μια αλλη (κ δεν ξερω αν αυτο ειναι στα δεδομενα της συνταγης σου :p)
οταν προκειται λοιπον για τσουρακι βγαζουμε απο το λεξιλογιο μας τη λεξη "ζυμωνουμε" κ την αντικαθιστουμε με τη μαγικη λεξουλα "ανακατευουμε"!
ελπιζω να ημουν διαφωτιστικη κ να επισημανω οτι τη μια κ μοναδικη φορα που αποπειραθηκα να κανω τσουρεκια κ εμενα ως προς την αφρατιλα μου βγηκαν....κουλουρια :S
{ mwrouli @ 06/04/2010, 01:30:21 }
μήπως αυτή συνταγή είναι για τριφτό βασιλοπιτοτσούρεκο?
{ charm_quark @ 06/04/2010, 01:39:57 }
Δεν έχω κάνει απόπειρα να φτιάξω ποτέ τσουρέκι... γιατι την ίδια απογοήτευση (ως προς το φούσκωμα) μου μετέδωσε η μάμα-charm.
Πάντως.... λαμβάνοντας υπόψη
1.τη συνταγη των popovers που για να φουσκώσουν ήθελαν ΕΛΑΦΡΟ ανακάτεμα και απαγορευόταν το μίξερ και
2.ενός υπερσοκολατένιου κεικ (με 400 γρ. κουβερτούρα στη ζύμη) που δεν περίμενα να φουσκώσει ποτε.... αλλα ακολουθώντας πιστα τις οδηγίες για ΕΛΑΦΡΟ ανακάτεμα των υλικών (χωρίς μίξερ και αυτό), μόνο που δεν βγήκε έξω απο τον φούρνο...
και
3.με ελαφρές γνώσεις της χημείας της μαγειρικής....
Υποθέτω ότι η Δούρεια έχει δίκιο.
Μάλλον δεν κάνει καλό το πολύ ζύμωμα απ'οσο μου έχουν πει. Νομίζω ότι απλά διπλώνεις τη ζύμη συνεχόμενα μέχρι να ανακατευτούν τα πάντα και να κάνει και τις γνωστές ίνες.
Επίσης... πριν το βάλεις στο φούρνο... δεν το αφησες να ξαναφουσκώσει;
Τέλος... θα σας βρω τη χημεία του φουσκώματος... δηλαδή της ζύμωσης για τα γλυκά... και θα επιστρέψω με πιο επιστημονικές συμβουλες!
Μην ξεχνάμε μόνο πως οποιοδήποτε ζυμάρι... είναι εκατομμύρια ζωντανοί οργανισμοί! :P
{ charm_quark @ 06/04/2010, 01:51:34 }
Επίσης κάτι βρήκα για τις ιδιοτροπίες του τσουρεκιού... ως προς το αλευρι... γιατι κάνει νούμερα στο φούσκωμα....
κλικ
{ Doureios-Ipnos @ 06/04/2010, 09:13:40 }
αυτο θα πει να αναγαγεις τη μαγειρικη σε επιστημη :D
σε σχεση με αυτο κ εχοντας μολις προσεξει το αλευρι που αναφερει η συνταγη της αννας, να επισημανω οτι το αλευρι που θα χρησιμοποιησουμε για το τσουρεκι πρεπει να ειναι σκληρο!
επισης, εψαξα χθες να βρω τη συνταγη μου να την ποσταρω αλλα αγνοειται απο τη μερα που τη νεδωσα στη sister να κανει τσουρεκια!
αυτο παντως που θυμαμαι ειναι οτι το βουτυρο (λιωμενο) το βαζουμε στο τελος κ καθε τοσο διπλωνουμε τη ζυμη.
κανουμε αυτη τη διαδικασια αρκετες φορες, μεχρι να απορροφοθει το βουτυρο κ σ αυτο οφειλονται οι υπεροχες ινες του τσουρεκιου !
{ anna @ 06/04/2010, 10:14:42 }
Διαφωτιστικές οι πληροφορίες σας παιδιά...Τσαρμ και που το άφησα να φουσκώσει και να ξαναφουσκώσει πριν το βάλω στο φούρνο...το ίδιο αποτέλεσμα είχα, να αναφέρω δε ότι αποπειράθηκα δις. Ενδεχομένως να ήθελε ακόμη πιο απαλές κινήσεις για το ανακάτεμα της ζύμης...αυτό που σκέφτομαι εγώ, είναι μήπως ήθελε περισσότερες ώρες να αφήσω στη ζέστη το μείγμα. Επίσης Δούρεια, αυτό με το βούτυρο προσπάθησα να το ακολουθήσω, παρεκκλίνοντας λιγάκι από την αρχική συνταγή. Τί να πω...πάντως να ξέρετε, τώρα με όσα είπαμε προβλέπω παραινέσεις για να τριτώσει η απόπειρα με συνοδεία βίντεο.
{ Doureios-Ipnos @ 06/04/2010, 11:38:09 }
του χρονου τωρα!!!
για φετος μας τελειωσαν τα πασχαλιατικα!!!
πρεπει να βγαλουμε τα μαγια (!!!!) κ τους αναπνευστηρες για τη νεα σεζον
{ anna @ 06/04/2010, 11:47:32 }
Σωστό κι αυτόΝα βρούμε και συνταγές για παγωτά και για χυμούς λάιτ
{ LittlePrince2s @ 06/04/2010, 14:19:04 }
Οι χυμοί λάιτ μας μάραναν
{ TasteFULL @ 13/04/2010, 16:27:56 }
Γειά σας, είμαι νέο μέλος, με μεγάλη εμπειρία στα τσουρέκια! Ρωτήστε ό,τι θέλετε αλλά δείτε στο tastefull.gr και τα 3 άρθρα με αναλυτικές περιγραφές, φωτογραφίες, βιντεάκια για την αναζήτηση του τέλειου -για μένα -τσουρεκιού, το οποίο είναι αυτό που παραμένει τρυφερό την επόμενη μέρα! Το έχω βρει και είναι ό,τι καλύτερο έχω φάει σε τσουρέκι!
Το πρόβλημα στην συνταγή είναι η λίγη μαγιά! Για 1 κιλό αλεύρι η Βέφα πρότεινε 100γρ φρέσκιας μαγιάς και ο Παρλιάρος 60γρ.φρέσκιας μαγιάς. Τα έχω δοκιμάσει και τα δυό και φουσκώνουν -εγγυημένα, έχω και φωτογραφίες.
Το πιο τρυφερό τσουρέκι γίνεται αν αυξήσεις την ποσότητα των υγρών.
Αρνούμαι να τρώω τέλεια τσουρέκια μόνο το Πάσχα! Γιατί οι Γάλλοι τρώνε brioche όλο το χρόνο;;; Η διαδικασία είναι πανεύκολη, τα τσουρέκια δεν θέλουν ζύμωμα! 10λεπτά ανακάτεμα και μετά άστα να φουσκώσουν! Κι όταν έχουν φουσκώσει και δεν θέλεις να ασχοληθείς πάτα τα να ξεφουσκώσουν και ξανα-άστα να φουσκώσουν. Εμείς έχουμε τον έλεγχο, όχι αυτά!!!
Θα χαρώ πολύ να σας ακούσω να μου πείτε πως σας έστειλα στην κουζίνα, με αυτοπεποίθηση πως θα τα πετύχετε αυτη τη φορά και πως τα πετύχατε πραγματικά!
Υπάρχουν 11 μηνύματα σε αυτό το θέμα