{ _fantom_ @ 07/04/2010, 13:30:51 }
το τελευταίο δίμηνο άρχισα να αλλάζω σιγά-σιγά τις λάμπες στο σπίτι (του άλλαξα τα φώτα που λένε) και βάζω από αυτές της χαμηλής κατανάλωσης.
λέω "σιγά-σιγά" γιατί αν έχετε δει οι τιμές τους είναι κάπως τσιμπημένες, οπότε για όλο το σπίτι μπορεί να βγει 50-100 ευρώ η αντικατάσταση με νέες, είναι στα περίπου 7-10 ευρώ η μία, ανάλογα βέβαια και τα watt ή τον προβλεπόμενο χρόνο λειτουργείας του π.χ. 8 ή 3 χρόνια
οπότε άρχισα να παίρνω π.χ. από μία-δύο κάθε φορά που πάμε σούπερ-μάρκετ, και τουλάχιστον να αντικαταστήσω για αρχή αυτές που ανάβουν πιο συχνά και περισσότερη ώρα, π.χ. κουζίνα, λαμπατέρ καθιστικού κλπ.
πάντως γενικα, σύμφωνα με το κουτί, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντκή, π.χ. αντί για 60watt η ανάλογη χαμηλής κατανάλωσης καίει π.χ. 8 watt ή 12 watt (αν θυμάμαι καλά)
{ Doureios-Ipnos @ 07/04/2010, 13:38:39 }
το ειχα επιχειρησει κ εγω καποια στιγμη... μεχρι που διαπιστωσα οτι μου καιγονταν σε χρονο dt (συγκριτικα με το χρονο που θα πρεπε να κρατανε, συμφωνα με τα ισχυριζομενα στη συσκευασια :S)
οποτε.... το κοψα το σπορ!
(δεν ξερω αν εφταιγαν οι λαμπες η κατι στην ηλεκτρολογικη εγκατασταση του σπιτου :S)
{ mwrouli @ 07/04/2010, 14:25:40 }
και μεις τις αλλάξαμε όλες,στη μεγάλη σουηδική αλυσίδα που πουλάει έπιπλα είναι πάμφθηνες!το μόνο σπαστικό είναι ότι κάποιες από αυτές αργούν να δυναμώσουν και παίζουμε λίγο την τυφλόμυγα μέσα στα δωμάτια!
{ _fantom_ @ 07/04/2010, 14:30:42 }
ναι μερικές (ειδικά μία μικρή "θεωρητικά 35watt) που πείρα κι εγώ κάνουν μερικά (30-40) δευτερόλεπτα για να φωτίσουν επαρκώς. ντάξει βρήκα κι εγώ στο σούπερ μάρκετ και κάποιες πιο φτηνές (κινέζικες), αλλά παίζει ρόλο και οι διάρκεια... αυτές που πήρες λένε π.χ. για 8 χρόνια;
{ _fantom_ @ 07/04/2010, 14:32:40 }
δούρεια αν θυμάμαι καλά έλεγε κάπου ότι δεν πρέπει να τις "αναβοσβήνεις" πολύ, δηλαδή κλιτσ/κλατσ συνέχεια. π.χ. να ανάψει για λίγη ώρα, έστω κάποια λεπτά.
{ _fantom_ @ 07/04/2010, 14:37:53 }
επίσης λέει ότι δεν είναι κατάλληλες για χρήση με "ηλεκτρονικούς διακόπτες", το οποίο δεν ξέρω ακριβώς τι εννοεί, αλλά π.χ. στο γραφείο που έχω μία με χρόνοδιακόπτη... μέχρι στιγμής είναι οκ
{ charm_quark @ 08/04/2010, 21:52:56 }
Και εγω τις αλλάζω με το ρυθμό του αντμίνου. Μία κάθε φορά που μου περισσεύει κανα λεφτό. Αλλαξα πρώτα του γραφείου, μετά τις κουζίνας, μετά του σαλονιού. Σειρά έχει το φωτιστικό του υπνοδωματίου και πάει λέγοντας. Μπορώ άνετα να σας υπολογίσω και το ώφελος ως προς τη ΔΕΗ.
Αν πχ μιλάμε για 4 λάμπες 60άρες που καίνε επι 4ώρο το καλοκαίρι και επι 8ώρο (και βάλε) τους χειμερινούς μήνες έχουμε 2160 ώρες σε ένα μέσο όρο, απο 240 watt σύνολο δήλαδή: 518400Wh = περίππου 520kWh (κιλοβαρώρες)
Σε λογαριασμό προηγούμενου εξαμήνου η 1κιλοβατώρα στοιχίζε 0,08761 δηλαδή το σύνολο = 45,5 euro.
Με τις οικονομικές λοιπόν έχουμε μία οικονομία τις τάξεως των 10watt η καθε μία (στο περίππου πάντα) πεφτουμε στις 86 κιλοβατώρες αρα στα 7,5 euro χρεώση.
Αρα... το κέρδος κάπου στα 37 euro που νομίζω επαρκούν για την αγορά 5 τουλάχιστων τέτοιων λαμπων.
Δεν λέω το κέρδος είναι μικρό (οικονομικά) αλλα φανταζεστε την ενεργειακή οικονομία αν ΚΑΘΕ σπίτι τις χρησιμοποιούσε;;;;;
Υπάρχουν 7 μηνύματα σε αυτό το θέμα