Αποστείρωση δοχείων

{ charm_quark @ 31/05/2010, 12:14:28 }

Για να αποστειρώσουμε βαζάκια για μαρμελάδες/τρόφιμα κτλ



Πλένουμε με μπόλικο σαπούνι και όσο το δυνατό πιο ζεστό νερό τα βαζάκια μας και μετά:



Τρόπος Α.

Τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε μέσα στο νερό μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να είναι ζεστά και να μην σπάσουν όταν βάλουμε το ζεστό τρόφιμο μέσα.



Τρόπος Β.

Τα στεγνώνουμε και τα βάζουμε στο φούρνο σε ένα ταψί και τα "ψήνουμε" στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά. Πάλι τα αφήνουμε μέσα στο φούρνο μέχρι να τα χρειαστούμε.



Προαιρετικά (πολύ καλή συντήρηση!!!)

Αφού βάλουμε το τρόφιμο μέσα  (2 εκατοστά πιο χαμηλά από το στόμιο) τα κλείνουμε με τα καπάκια (επίσης αποστειρωμένα και αυτά) χωρίς να σφίξουμε το καπάκι.

Τα τοποθετούμε ξανά στο φούρνο στους 150 για κανα τέταρτο.

Μετά τα βγάζουμε (προσοχη μην καείτε!!!!) και σφίγγουμε τα καπάκια στα γρήγορα. Αναποδογυρίζουμε το δοχείο και το αφήνουμε να παγώσει.



Είναι απλή φυσική το τελευταίο. Διαστολή αέρα σε υψηλή θερμοκρασία, συστολή όταν παγώνει. Επείδη είναι ανάποδα δεν μπορεί να πάρει αέρα καινούργιο μέσα και έτσι... το βάζο "ρουφάει" το καπάκι μέσα και σφραγίζει. Όταν το ξανανοίξετε θα είναι σα να ανοίγετε για πρώτη φορά το βάζο. Θα πρέπει δηλαδή να κάνει το "ποπ".


Υπάρχει 1 μήνυμα σε αυτό το θέμα