γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο;

{ _fantom_ @ 27/01/2011, 21:25:43 }

καθώς περιμένω τον φούρνο να προθερμανθεί, αναρωτιέμαι γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο;



π.χ. κάτι αντίστοιχο στο τηγάνι, το "να κάψει το λάδι", το καταλαβαίνω. ας πούμε αν βάλουμε τους λουκουμάδες στο κρύο λάδι, ίσως να λαπαδιάσουν μέχρι να τηγανιστούν, οπότε αν το λάδι είναι ζεστό θα αρχίσουν αμέσως να τσιρτσιρίζουν οπότε οκ



στον φούρνο όμως γιατί χρειάζεται προθέρμανση; το ότι δεν κάνει π.χ. να τον ανοίξουμε την ώρα που φουσκώνει το κέηκ, για να μην ξεφουσκώσει, το καταλαβαίνω κι αυτό με την απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας.



Όμως τι πειράζει αν βάλουμε μια πίτσα στον κρύο φούρνο και την αφήσουμε να ψήνεται παράλληλα με την θέρμανση του φούρνου, χωρίς προ- ...; ίσως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μειωθεί και ο χρόνος ψησίματος :-S



ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ τώρα που το καταγράφω, είναι ίσως για να μπορεί να υπολογιστεί καλύτερα ο χρόνος ψησίματος, π.χ. όταν λέμε 20 λεπτά στους 220οC είναι κάπως στάνταρ οδηγία, αλλιώς ίσως θα έπρεπε να λέγαμε 5 λεπτά για την προθέρμανση από τους 20 στους 220 (ανάλογα τον φούρνο) και άλλα 18 λεπτά στους 220... ή κάτι τέτοιο


{ ROSEBUD @ 27/01/2011, 23:21:24 }

ίσως να λαπαδιάζει και το ζυμάρι της πίτσας και να μη γίνεται τραγανό,όπως με τους λουκουμάδες..

(αμάν τι μου τη θύμισες τώρα την πίτσα)


{ Doureios-Ipnos @ 28/01/2011, 23:38:11 }

υπαρχει λογος αλαλ δεν το θυμαμαι :S

σε καποια φαγητα παντως δεν χρειαζεται πρεοθερμανση ..


{ anna @ 29/01/2011, 09:49:50 }

Χμ...νομίζω ότι η προθέρμανση του φούρνου συντελεί στην άμεση πήξη του λευκώματος στο εξωτερικό των τροφών, με αποτέλεσμα να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά τους.


Υπάρχουν 4 μηνύματα σε αυτό το θέμα