Χαλβάς σιμιγδαλένιος

{ _fantom_ @ 18/04/2011, 23:26:54 }

Μια συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο που κάναμε πριν λίγο, υπό την επίβλεψη της γιαγιάς



Υλικά:


  • 1 κούπα λάδι

  • 2 κούπες σιμιγδάλι

  • 3 κούπες ζάχαρη

  • 4 κούπες νερό

  • μισό λεμόνι

  • κανέλα


Στην αρχή ετοιμάζουμε το σιρόπι, δηλαδή σε μια κατσαρολα σιγοβράζουμε το νερό με την ζάχαρη και καθώς αρχίζει να βράζει ρίχνουμε μέσα το λεμόνι κομένο σε φέτες (αφού το έχουμε πλύνει πρώτα).



Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και απομακρύνουμε τις φέτες λεμονιού (π.χ. με ένα πηρούνι)



Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και στην συνέχεια ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας πολύ καλά... το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς... αρχίζει να αλλάζει χρώμα...



Μετά, ρίχνουμε σιγά-σιγά στο σιμιγδάλι το σιρόπι και ανακατεύουμε συνέχεια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγη ώρα μέχρι να "σφίξει" κάπως και κατόπιν το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να "ξεκουραστεί" σκεπασμένο, να "τραβήξει" που λέμε.



Ε, μετά κι από αυτά, κάποια στιγμή ανοίγουμε την κατσαρόλα και είναι έτοιμο. Το βάζουμε σε φορμάκια, το σερβίρουμε στο πιάτο και ρίχνουμε από πάνω και λίγη κανέλα.



Αυτό είναι, σχετικά εύκολη συνταγή αν εξαιρέσεις το πολύ ανακάτεμα


{ _fantom_ @ 19/04/2011, 10:56:45 }


{ charm_quark @ 21/03/2012, 00:29:27 }

Light διασκευή για τους διαιτούντες (την έφτιαξα last week και είναι κατα πολύ καλύτερη απο την κλασσική εκδοχή):



Καθόλου λάδι, αλλα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ καλό αντικολητικό τηγάνι/σκεύος. Καβουρδίζουμε εκεί το σιμιγδάλι. Δεν χρειάζεται λάδι. Συνεχές ανακάτεμα μονο.



Στο σιρόπι. 2 ποτήρια ζάχαρη (όχι 3) αλλα το ένα ποτήρι νερό αντικαθίσταται με 1 ποτήρι πορτοκαλάδα (απο φρεσκοστιμένο χυμό) +φλύδα απο 2 πορτοκάλια + φλύδα απο 2 λεμόνια +3 μπαστουνάκια κανέλα. Θα μοσχομυρίσει το σπίτι όσο το βράζετε να μου έχετε εμπιστοσύνη. 



Η ανάμιξη είναι η ίδια ακριβώς. Πρόσθεσα και ένα πακετάκι σταφίδες. Μούρλια βγήκε και με 0 λιπάρα. 

Αν και με λιγότερη ζάχαρη είναι αρκετά γλυκός, καθώς τα σάκχαρα απο το πορτοκάλι καραμελωνουν κατα τον βρασμό και έτσι δεν φαίνεται καμμία διαφορά. (δοκιμάστε το σας λέω..... )


{ Doureios-Ipnos @ 21/03/2012, 23:31:06 }

χμ... ενδιαφερουσα παραλλαγη.. 

θα το δοκιμασω, καποια στιγμη :)


Υπάρχουν 4 μηνύματα σε αυτό το θέμα