Επεξεργαστές κειμένου

{ _fantom_ @ 17/03/2024, 21:55:00 }

κείμενο
Όταν αναφερόμαστε σε επεξεργαστές κειμένου, συνήθως στο μυαλό μας έρχονται προγράμματα όπως το Writer του LibreOffice, στα οποία εκτός από τον χώρο για την συγγραφή του κειμένου έχουν και πολλά κουμπάκια (εργαλεία) για διάφορες μορφοποιήσεις του κειμένου (π.χ. έντονα γράμματα, τίτλους κτλ)

Εκτός από αυτού του είδους τους επεξεργαστές κειμένου, υπάρχουν και πιο απλά προγράμματα, που εστιάζουν στο κείμενο (το λεγόμενο και ως "απλό κείμενο"). Ένα τέτοιο πρόγραμμα που χρησιμοποιούσα αρκετό καιρό είναι το Geany. Αυτό το χρησιμοποίησα για αρκετό καιρό (και ακόμη το έχω) κυρίως για να γράφω κώδικα, μιας και έχει το λεγόμενο syntax highlighting, που κάνει την σύνταξη του κώδικα πιο άνετη. Βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να γράψουμε απλά κείμενα, χωρίς μορφοποίηση.

Πλέον ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιώ πολύ, σαν επεξεργαστή κειμένου (εκεί γράφω τώρα και το προσχέδιο αυτής της δημοσίευσης) είναι το ghostwriter. Το χρησιμοποιώ αρκετό καιρό και είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, γιατί αν και είναι απλό δεν σε περιορίζει από το να κάνεις τα βασικά πράγματα που συνήθως χρειάζονται. Για να το αξιοποιήσει κανείς, είναι χρήσιμο να ξέρει κάποια στοιχειώδη πράγματα από markdown, τα οποία με λίγη πρακτική εξάσκηση είναι εύκολο να γίνουν συνήθεια.

Αυτή την περίοδο, εκτός των άλλων, χρησιμοποιώ το ghostwriter για να οργανώσω και τις δραστηριότητες ανακαίνισης στην παρούσα ιστοσελίδα και βοηθάει αρκετά και από πλευράς παραγωγικότητας :-)

Υπάρχουν βέβαια και πολλά ακόμη προγράμματα με παρόμοιες λειτουργίες (υπάρχουν και online επεξεργαστές όπως το Google Docs), οπότε με μια απλή αναζήτηση θα τα βρείτε σε λίγα κλικ, απλά εγώ αυτά που προείπα χρησιμοποιώ συνήθως και απλά ήθελα να αναδείξω και μια πιο μινιμαλιστική διάσταση στο αντικείμενο, για όσους ίσως δεν έχουν υπόψη τους ότι υπάρχει.


Υπάρχει 1 μήνυμα σε αυτό το θέμα