Χώρα προέλευσης (παραγωγής) προϊόντων που τρώγονται

{ _fantom_ @ 16/03/2024, 21:28:31 }

παγκόσμιος χάρτης
Κάποια στιγμή πριν χρόνια άρχισα να διαβάζω τις ετικέτες των προϊόντων (σε φαγώσιμα αναφέρομαι), για να μάθω πληροφορίες για τα συστατικά τους και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, να έχω έτσι μια γενική ιδέα του τι πρόκειται να βάλω στο στόμα μου.

Πρόσφατα, ενδιαφερόμενος να αγοράσω ένα σακουλάκι λιναρόσπορο, ψάχνοντας πάνω στην συσκευασία να βρω πληροφορίες για την χώρα, το μόνο σχετικό που βρήκα είναι το "εκτός Ε.Ε."

Δεν είναι πρώτη φορά σε τέτοιες περιπτώσεις σπόρων και άλλα παρόμοια προϊόντα να μην μπορώ να βρω πληροφορίες για την χώρα όπου παράγονται. Απλά αυτή την φορά, σκέφτηκα να γράψω το παράπονο μου αυτό, να το βγάλω από μέσα μου (που λένε). Τις προάλλες το έψαχνα πάλι σε μια συσκευασία κινόα και γενικά έχει πολύ καιρό αυτή η ιστορία.

Συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις όπου δεν πρόκειται για ελληνικό προϊόν, βρίσκω αυτό το ξερό "Εκτός Ε.Ε" ή "Εντός Ε.Ε.". Ενώ γράφει αναλυτικές πληροφορίες για το που συσκευάζεται το προϊόν, μια έξτρα πληροφορία για τον τόπο που παράγεται το τρόφιμο αυτό δεν βρίσκω. Δεν ξέρω, θεωρείται άραγε πιο σημαντικός ο τόπος συσκευασίας από τον τόπο παραγωγής (;)

Νομίζω υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πάνω στο ίδιο προϊόν γράφει και εντός και εκτός ΕΕ, δηλαδή είναι ακόμη λιγότερο διαφωτιστικό σαν πληροφορία, θα μπορούσε δηλαδή ισοδύναμα να γράφει την λέξη "κάπου" ως προέλευση του τροφίμου.

Πηγαίνω και στις ιστοσελίδες των προϊόντων μήπως και βρω εκεί κάποια πληροφορία για την χώρα προέλευσης αλλά και εκεί τζίφος. Μου δίνει την εντύπωση σαν να πρόκειται για κάποιο μυστικό, κάτι που καλύτερα να μην το ξέρει ο καταναλωτής.

Ψάχνοντας κάποια επίσημη πληροφορία για το θέμα αυτό της αναγραφής, βρήκα αυτό το κείμενο: https://eur-lex.europa.eu/...

Προφανώς για να μην το γράφουν, δεν θα είναι απαραίτητο από την νομοθεσία (υποθέτω), αλλά παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι πρόκειται για μια άχρηστη πληροφορία.

Σε κάποιες περιπτώσεις το βρίσκω γραμμένο, είτε για εντός ΕΕ είτε για εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, π.χ. Ιταλία ή Περού, αντίστοιχα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η αναζήτηση μου είναι άκαρπη και αυτό είναι ένα πράγμα που με ενοχλεί και με προβληματίζει.

Βέβαια σκέφτομαι ότι ακόμη και να έγραφε την χώρα προέλευσης, τι συμπέρασμα θα μπορούσε να βγάλει κανείς (;) πέρα ίσως από το αν θέλει κάποιος να ενισχύσει ή όχι την οικονομία της χώρας εκείνης, καταναλώνοντας προϊόντα της. Σάμπως θα ξέρεις από ποιο χωράφι της προήλθε (;)

Γι' αυτό προχωρώ την σκέψη μου ακόμη παραπέρα και λέω άραγε στην εποχή που ζούμε δεν θα μπορούσε να μας δίνει και τις συντεταγμένες της περιοχής παραγωγής, να μπορούμε π.χ. να μπούμε στο Google Earth να ρίξουμε μια ματιά στα κατατόπια εκείνα (;) Έτσι μια ιδέα ρίχνω στο τραπέζι του λάπτοπ.


Υπάρχει 1 μήνυμα σε αυτό το θέμα