Ο δικηγόρος του... ενόχου

Serious Humor » Ρητορικά Ερωτήματα & Προβληματισμοί


_fantom_

03/12/2004, 12:57:49

Έβλεπα χθες την ταινία "Ο δικηγόρος του διαβόλου", δεν την είχα ξαναδεί είναι η αλήθεια, και τώρα πάλι δεν την είδα και πολύ καλά... διάφορα αποσπάσματα μόνο κατά την διάρκεια. Τέλος πάντων, με αφορμή την ταινία αυτή, σκεφτόμουν για τι είδους δικαιοσύνη μιλάμε όταν ένα δικηγόρος μπορεί να αθωώσει έναν ένοχο.


Ξέρω ότι όλοι έχουν το δικαίωμα της υπεράσπισης όμως το να αθωωθεί ένας ένοχος ή να καταδικαστεί ένας αθώος ως αποτέλεσμα των δυνατοτήτων του δικηγόρου που τον εκπροσωπεί με κάνει να αμφιβάλλω για την αξιοπιστία της δικαιοσύνης.
Σκεφτόμουν επίσης την ηθική διάσταση από την πλευρά ενός δικηγόρου που υπερασπίζεται κάποιον που ξέρει εκ των προτέρων ότι είναι ένοχος αλλά προσπαθεί να τον αθωώσει (άσχετα αν τελικά τα καταφέρει) ή ακόμη και να πετύχει την επιβολή της μικρότερης δυνατής ποινής για τον πελάτη του.


Αυτό είναι δικαιοσύνη; Για μια δικαιοσύνη του τύπου "ο πελάτης έχει πάντα δίκιο" σπουδάζει ένας δικηγόρος; Τελικά τι σημαίνει "τυφλή δικαιοσύνη";


Achondar

03/12/2004, 21:29:01

Αυτό το έχω αναρωτηθεί και γω μερικές φορές fantom. Όντως όποιος έχει
το ρευστό και μπορεί να προσλάβει τους "καλύτερους" δικηγόρους έχει
περισσότερες πιθανότητες να τη βγάλει καθαρή από ένα φτωχό.

Αλλά τι λέμε από τη στιγμή που έχει ακουστεί ότι ακόμα και δικαστές χρηματίζονται...Όσον αφορά στην ηθική διάσταση του θέματος, έχω ένα φίλο ιατρό ο οποίος
λέει: "Τη στιγμή που ο γιατρός αγωνίζεται να κρατήσει στη ζωή το θύμα,
ο δικηγόρος βγάζει από τη φυλακή τον θύτη".

Ηθική; Its all about business.

ROSEBUD

16/10/2005, 16:54:30


Πριν από μερικές μέρες μου τηλεφώνησε φίλη μου δικηγόρος,για να μου πει όλο καμάρι ότι σε μια υπόθεση βιασμού που είχε αναλάβει και την είχε απασχολήσει πολύ χρόνο,κατόρθωσε να αθωώσει το βιαστή.Σε ερώτησή μου αν ήταν ένοχος,μου απάντησε ότι τον "παγίδευσαν" η ενάγουσα και ο πατέρας της.Δεν με έπεισε!Σε επίσης ερώτησή μου για το τι θα ήθελε να κάνει ο δικηγόρος υπεράσπισης αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην κόρη της,μου απάντησε"τι την ψάχνεις;ο καθένας δεν έχει δικαίωμα υπεράσπισης;"Ξέρω πως ναι,αυτό είναι το λογικό και πως οι γιατροί ζουν από τις αρρώστιες και οι ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών από τους θανάτους.Όμως κάτι "έσπασε" μέσα μου απέναντι στο συγκεκριμένο άτομο.

tonight

16/10/2005, 19:51:55

Όμως είναι βασική αρχή ενός κράτους δικαίου το ότι ο καθένας έχει
δικαίωμα υπεράσπισης. Διαφορετικά δε μας διαφοροποιεί τίποτε από τις
άγριες κοινωνίες όπου επικρατεί (και θεσμικά) το οφθαλμόν αντί οφθαλμού
(βιάζεις; θα σε βιάσουν - σκότωσες; - θα σ' εκτελέσουν).

Η ποινή υποτίθεται ότι πρέπει να έχει προληπτικό και παιδευτικό
χαρακτήρα και να μην είναι εκδικητική. Βέβαια τα ζητήματα ποινών και
γενικά το σωφρονιστικό σύστημα είναι μια πολλή μεγάλη συζήτηση με
πολλές προεκτάσεις. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κάνουμε μια συζήτηση
κάποια στιγμή.

Εγώ πιστεύω ότι ένας συνήγορος οφείλει να ετοιμάζει την υπεράσπιση του
με γνώμονα το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να επικαλείται
ελαφρυντικές περιστάσεις εκεί που πραγματικά υπάρχουν και  πρέπει
να προταθούν. Αν ασκεί το επάγγελμα του με μοναδικό κριτήριο επιτυχίας
τις οικονομικές απολαβές, είναι αποτυχημένος ως επαγγελματίας.

Εγώ για ιδεολογικούς λόγους δε θα υπερασπιζόμουν άτομο που διέπραξε
αδικήματα κατά της ζωής και της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας.
Με κλέφτες, ληστές κ.ο.κ  δεν έχω πρόβλημα.


ROSEBUD

17/10/2005, 19:22:16

Βρε συ tonight καλά και ωραία τα λες,τα ξέρω όλα αυτά...δυστυχώς ή ευτυχώς δεν κατέβηκα από άλλο πλανήτη.Όμως αυτό που δεν μπορώ με τίποτα να χωνέψω είναι ΠΩΣ??? γυναίκα δικηγόρος υπερασπίζεται βιαστή,εν γνώση της ότι είναι ένοχος!Και μάλιστα ήταν άτομο που μου είχε πει στο παρελθόν ότι δε θα αναλάμβανε ποτέ εμπόρους ναρκωτικών!Δηλαδή ο βιαστής είναι λιγότερο μεμπταίος επειδή προφανώς έχει ψυχολογικά προβλήματα και πιθανόν ενήργησε στιγμιαία και παρορμητικά και επίσης πιθανόν,διέπραξε αδίκημα εναντίον ενός μόνο ατόμου?Sorry που το εξειδικεύω το θέμα αλλά έχω σοκαριστεί πολύ με αυτήν την ιστορία.Μάλλον χωράει μεγάλη συζήτηση και σίγουρα θα μας δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

tonight

17/10/2005, 19:41:34

Είναι πράγματι αξιοπερίεργο.


angel

16/11/2005, 19:10:38

Εκτός από το δικαίωμα της υπεράσπισης, βασική αρχή της δημοκρατίας
είναι και το τεκμήριο της αθωώτητας. Δηλαδή, όλοι είναι αθώοι μέχρι
αποδείξεως του αντιθέτου.

Δυστυχώς και η δικαιοσύνη εφαρμόζεται από ανθρώπους, που σημαίνει ότι λάθη γίνονται.

Καλούμαστε όλοι να εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη. Όλοι οι προβληματισμοί είναι εύλογοι...ROSEBUD να ξέρεις πως πάντα οι βιαστές επιλέγουν γυναίκες δικηγόρους -
είναι θέμα τακτικής... Εσύ όμως πώς είσαι τόσο σίγουρη ότι ο
συγκεκριμένος ήταν ένοχος??Πάντως, σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να αθωωθεί ένας ένοχος παρά να καταδικαστεί ένας αθώος


ritsa

17/11/2005, 18:58:11

Μου έρχονται στο μυαλό οι εξής εκφράσεις:


-Όλα σχετικά γιαυτό και ανεκτά


-Πρέπει να υπάρχει ισορροπία στη δικαιοσύνη


-Το χρήμα κινεί τη γη


    

ROSEBUD

18/11/2005, 00:28:55

Angel τις αρχές και τα τεκμήρια τα ξέρω και γω.Όμως θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σχετικά με το σημείο της εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη.Από τη στιγμή που λαδώνονται δικαστές,επιτυγχάνεται προκλητική μείωση των ποινών,ακόμη και σε ιδιαζόντως απεχθή κακουργήματα,και οι αναστολές δίνουν και παίρνουν τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτούν κατά την επικείμενη αναθεώρηση του ποινικού κώδικα,όχι μόνο τη διαγραφή ξεπερασμένων αδικημάτων αλλά και την αύξηση των ποινών.Θυμίζω ότι ο Φραντζής που τεμάχισε τη γυναίκα του είναι ελεύθερος,ο Παπαχρόνης επίσης,και μάλιστα κατά τη διάρκεια που "βρισκόταν" στη φυλακή το ξέρει όλη η Λάρισα ότι τον άφηναν να βγαίνει και να ξεθυμαίνει τις σεξουαλικές του ορέξεις με γυναίκες,και κάποιος άλλος βιαστής που ξέρω ότι βίασε και σκότωσε εννιάχρονο κοριτσάκι είναι έξω μετά από κάποια χρόνια και τον είδα με τα μάτια μου να ψήνει σουβλάκια!'Οσο για τον άλλο βιαστή που είχα αναφέρει ...το ξέρω,μη ρωτάς πώς,ήταν ένοχος 100%.

angel

18/11/2005, 18:28:47

Μα δεν διαφωνώ σε αυτά που λες. Το είπα, από τη στιγμή που η δικαιοσύνη
εφαρμόζεται από ανθρώπους, όλα είναι πιθανά. Και κακοδικίες, και
λαδώματα και όλα. Εγώ μίλησα για εμπιστοσύνη στον "θεσμό" και όχι στους
δικαστές

tonight

18/11/2005, 19:42:59

Σε ένα ιδεατό - αφηρημένο επίπεδο έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη.

Πρακτικά ωστόσο διαπιστώνω ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποδίδεται
σωστά, δεν υπακούει σε απρόσωπους κανόνες δικαίου, δεν ασκείται
"ανεξάρτητα", δεν είναι τυφλή, είναι σαφώς ταξική και εφαρμόζεται από
ανθρώπους με ηθική ανεπάρκεια.

Υπάρχουν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις.
ROSEBUD

18/11/2005, 21:57:29

[Παράθεση από : tonight]Σε ένα ιδεατό - αφηρημένο επίπεδο έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη.


Με πρόλαβες.

LittlePrince2s

01/08/2008, 20:33:28

Ωραίο θεματάκι ανέσυρε ο Λάκης..σχεδόν προπολεμικό θα έλεγα βέβαια, αλλά...

Λοιπόν, όσον αφορά το κατά πόσο μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στη δικαισύνη, έχω να πώ το εξής..το να έχεις εμπιστοσύνη στην ιδέα της δικαιοσύνης, θεωρώ ότι είναι-κατά κάποιο τρόπο-άτοπο..κι αυτό γιατί από την στιγμή που η δικαιοσύνη αποδίδεται από τους δικαστές, οι οποίοι είναι γνωστό ότι λαδώνονται, και είναι άνθρωποι, άρα κάνουν λάθη κλπ κλπ, το να έχεις εμπιστοσύνη ακόμα και στην ιδέα της δικαιοσύνης, δεν έχει νόημα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τους δικαστικούς..από όσο γνωρίζω τουλάχιστον..

Και θέτω το εξής ερώτημα..

Σε τέτοια επαγγέλματα, όπως δικαστές, καθηγητές, αστυνομικοί κλπ, που έχουν ο καθένας μια κάποια εξουσία πάνω στους ανθρώπους, και καθορίζουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο την πορεία της ζωής του, δεν θα έπρεπε να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ψυχολογικές -τουλάχιστον- εξετάσεις??Και δεν θα έπρεπε να περνούν, πάλι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάποια τέστ που να αποδεικνύουν ότι εξακολουθούν να είναι ικανοί να ασκήσουν το επάγγελμα??

Λέω εγώ τώρα...

evil_man

02/08/2008, 00:11:46

Αν υποθεσουμε οτι ο νομος υποχρεωνε οι δικηγοροι να δεχονται μονο τους αθωους.Σε αυτην την περιπτωση ποιος θα εξασφακιζε το αληθες αυτου.Αν ισχυε ενας τετοιος νομος και εγω ειχα παρανομισει σιγουρα θα υποστηριζα οτι ημουν περιστερα.Ο δικηγορος ομως θα με πιστευε αν ειχα εναντιων μου ολα τα στοιχεια.Απο την αλλη δεν θα μπορουσα να τον χρηματησω?Ο καθενας δικαιουται υπερασπιση για να αποφευχθει μια κακοδικια.

Απο την αλλη το δικαστικο συστημα μπαζει απο παντου ειδικα σε χωρες οπως η αμερικη που το συστημα με τους ενορκους (εοικινδυνο επειδη βασιζεται κατα το πλειστον στην αικανοτητα εντυποσιασμου του συβηγορου) ειναι διαδεδωμενω ειδικα σε ποινικες υποθεσεις.

Εχεται δικιο για το λαδωμα των δικαστικων.Θα ηταν πιο σωστο ισως να εκδικαζανε την υποθεση πολοι δικαστες αντι του ενος ,ακτι σαν δημογεροντια αλλα και παλι δεν μπορει να υπαρξει μαζικο λαδωμα?Θημαστε την καταγκεελια μιας δικαστικου για τα δικαστηρια της λαμιας(μου φαινετε δεν παιρνω και ορκο) οπου μεταξυ των αλλων φιλοξενουνταν και μπορντελο?Δεν το ηξεραν?

Αν μη τι αλλο ιδεατο συστημα δικαιωσηνης που μπορει να εφαρμοστει δεν υπαρχει.Το υπαρχων δεν ειναι ικανοποιητικο αλλα μπορουν να υπαρξουν βελτιωσεις,οπως αυτες που ανεφερε η πρινσεσα.Οπως και να χει παντα το ξεραμε και για αυτο το συμβολο της δικαιωσηνης ειναι μια ζυγαρια.Μια τυφλη γυναικα προσπαθει να ισοροπησει αναμεσα στο σωστο και το λαθος γιατι πολυ απλα δεν ξερει αν εκει που θα γυρει η ζυγαρια θα ειναι το σωστο.

Τελος ο λογος που αναμυγνειεται ο θεος στην ολη διαδικασια ειναι γιατι θελουμε να πιστευουμε οτι μπορει να υπαρξει μια δυναμη που θα κατακεραυνωσει την αδικια και θα εξυψωσει την δικαιοσυνη.

LittlePrince2s

02/08/2008, 14:25:12

Σωστά με αυτά που λές, αλλά έχω να διαφωνήσω με κάτι..

Αν περιμέναμε από τόν Θεό να αποδώσει την δικαιοσύνη, θεωρώ οτι, κόσμος δεν θα υπήρχε..

evil_man

03/08/2008, 08:38:44

Δεν ειπα οτι πρεπει να περιμενουμε απο τον θεο να αποδωσει δικαιοσυνη αλλα οτι στο συστημα της δικαιοσυνης υπεισερχεται το θεμα την ανωτερης δυναμης,πχ με τον ορκο γιατι η ιδια η ενοια της δικαιοσυνης οπως διατυπωθυκε απο τον αριστοτελη ειναι στενα συνηφασμενη με τον θεο.Αν θυμαμαι καλα αρχαια τριτης λυκειου αιδως και δικη,κατι ελεγε εκει γαι τον θεο.Αν μπορουσαμε οντως να αποδωσουμε δικαιοσυνη δεν νομιζω οτι θα τον αναφεραμε ποτε.Ξερω ξερω,δεν βγαζω και πολυ νοημα και παλι αλλα εσυ πρινσεσα μου πρεπει να καταλαβες τι εννοω.

LittlePrince2s

03/08/2008, 15:20:53

Στον Πλάτωνα το έλεγε, αλλά θα σου πώ όταν γυρίσω γιατί τώρα πάω για μπάνιο με τον μπράδερ και την Όλιβ..

Πάντως κατάλαβα τί λές


Υπάρχουν 17 μηνύματα σε αυτό το θέμα